Integrale gezondheid en Integrale gezondheidszorg
Gezondheid is voor iedereen erg belangrijk. De vraag is: ‘wat wordt bedoeld met gezondheid?’
In onze samenleving ligt het accent op ‘gezondheidszorg’. Hier geven we ca. € 100 miljard per jaar aan uit. Maar er is een verschil tussen ‘gezondheid’ en ‘gezondheidszorg’. Deze twee begrippen lopen vaak door elkaar en daardoor wordt het er niet duidelijker op.
Je kan op verschillende manieren naar ‘gezondheid’ kijken. Sommigen vinden gezondheid hetzelfde als ‘de afwezigheid van ziekte’. Anderen kijken voornamelijk naar de lichamelijke gezondheid en weer anderen kijken nog verder.
Gezondheid is niet eenduidig gedefinieerd
De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hanteert nog steeds een oude definitie: ‘Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden en niet slechts de afwezigheid van ziekte of gebreken.’ Anderen gaan verder. Het is wel duidelijk dat er internationaal geen eenduidige definitie is van wat ‘gezondheid’ nu precies is. Dat maakt het ook moeilijk voor ‘gezondheidszorg’, want wat is nu het doel van de gezondheidszorg? Vaak betekent het toch dat bepaalde klachten of ziekten worden bestreden en dan is het klaar. Maar is het klaar?
Integrale gezondheid
Je kan dus op verschillende manieren naar gezondheid en gezondheidszorg kijken. In het Integrale Gezondheidsinstituut (IGN) hanteren we een brede definitie van gezondheid: gezondheid heeft betrekking op lichamelijke, geestelijk, sociale en spirituele gezondheid. Deze laatste ontbreekt in veel definities. We hanteren een brede definitie van spirituele gezondheid: het heeft betrekking op het zingevende, betekenisvolle en levensvervullende deel van je leven. Het is ook het deel waar je diepste wensen en grootste passie liggen. Deze vier delen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. We noemen dit: integrale gezondheid. Het IGN is gericht op het bevorderen van de integrale gezondheid. Gezondheid is het domein van ieder mens. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn of haar gezondheid. Het is voor ons belangrijk om mensen te helpen hun gezondheid te verbeteren. En daar heb je soms hulp bij nodig.
Gezondheidszorg en integrale gezondheidszorg
Gezondheidszorg heb je nodig als er klachten zijn of ziekte is. Als de klachten of ziekte ernstig zijn, zoek je vaak hulp bij zorgprofessionals, zoals een arts, psycholoog of andere hulpverlener. In de ideale wereld zou het een samenwerken moeten zijn tussen zorgprofessional en patiënt, maar in de werkelijkheid is er meestal zo weinig tijd, dat de zorgprofessional de leiding overneemt en vertelt wat er gedaan moet worden. De verhouding tussen zorgprofessional en patiënt is zelden gelijkwaardig.
In onze maatschappij is de gezondheidszorg steeds meer versnippert en opgedeeld in gespecialiseerde zorg die naar een (klein) deel van de mens kijkt. Er is weinig ruimte en tijd voor een integrale benadering die naar de gehele mens en de vier domeinen (lichamelijk, geestelijk, sociaal en spiritueel) kijkt.
Integrale gezondheidszorg is belangrijk als het gaat om het bevorderen van de integrale gezondheid. Helaas worden onder ‘integrale gezondheidszorg’ verschillende dingen verstaan: soms is het gericht op het bevorderen van de integrale gezondheid, soms op genezing, maar ook heel vaak wordt het gebruikt om aan te duiden dat verschillende (alternatieve) therapeuten in één centrum met elkaar samenwerken. Het IGN richt zich op de gehele mens met zijn vier domeinen. Integrale gezondheidszorg is dan ook gericht op het bevorderen en verbeteren van de integrale gezondheid van de mens. Het kan wel zijn dat één zorg- of hulpverlener niet in staat is om te helpen bij het hele plaatje en dat er hulp gezocht moet worden bij meerdere professionals.
Het IGN focust op integrale gezondheid
Het IGN kijkt primair naar je integrale gezondheid. We helpen je je zorg- of hulpvraag helder te krijgen, we kunnen je begeleiding bieden en je helpen in contact te komen met zorg- en hulpverleners die op een integrale wijze naar jou en je gezondheid kijken. Het IGN is er voor de intake en de behandeling vindt plaats bij de bij ons aangesloten zorg- en hulpverleners of bij andere instanties die wij kunnen aanbevelen.
Mehdi Jiwa
Wil je reageren?
Stuur een mail naar info@integraalgezondheidsinstituut.nl