Veel mensen lijden aan somberheid of angst en het neemt toe

Hoewel Nederlanders in onderzoeken aangeven over het algemeen gelukkig te zijn, behoort Nederland ook tot de landen met een hoog percentage mensen die lijden aan somberheid en depressie. In 2020 had 9% van de jongvolwassenen (18-35 jaar) een hoog risico op een angststoornis of depressie[1]. Ondanks dat er veel aandacht voor depressie en angststoornissen is, neemt het percentage nog steeds toe. Antidepressiva worden veelvuldig voorgeschreven: ca. 1.000.000 Nederlanders slikt deze middelen. De effectiviteit is nog steeds onderwerp van discussie: bij zware vormen van depressie lijken zij (soms) te werken, maar bij lichtere vormen is de effectiviteit dubieus[2].

Sommige mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie dan anderen.

Niet iedereen heeft evenveel kans op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie: de piek ligt bij de leeftijdsgroep 18-35 jaar; het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen; mensen die leven in sterk stedelijke omgeving hebben meer kans op het ontwikkelen van een periode van depressie of angst en ook het opleidingsniveau van mensen is een risicofactor (laag opleidingsniveau meer kans dan hoog opleidingsniveau)2.

Er zijn verschillende soorten van somberheid

Depressie en angst worden meestal gezien als ‘ziekte’ die behandeld moet worden, maar is het een ziekte of is het een symptoom? Stel je voor dat je van een ladder afvalt en je bezeert je been verschrikkelijk. Je hebt veel pijn. Je wil dan graag weten waar de pijn vandaan komt. Je gaat niet alleen de pijn bestrijden met pijnstillers. De pijn kan verschillende oorzaken hebben: een oppervlakkige beschadiging, een kneuzing, een bloeding in de weke delen of in een gewricht, banden bij een gewricht kunnen beschadigd zijn, er kan een botbreuk zijn. Deze oorzaken vragen ieder om een andere benadering en behandeling. Pijn is niet de oorzaak, het is een symptoom van iets. Deze vergelijking gaat ook op voor somberheid en angst. Meestal is het een symptoom. Je moet op zoek gaan naar de oorzaak. Als je dat zelf kunt is dat prima, maar vaak lukt dat niet. Daarom is het belangrijk om erover te spreken met iemand die je kan helpen om de oorzaak van je gevoelens helder te krijgen.

Je kan zelf veel doen om je somberheid kwijt te raken

Je moet niet vergeten dat je zelf veel kunt doen. Als je kijkt naar de effectiviteit van antidepressiva, dan zal je zien dat in de placebogroep (mensen die het medicijn denken te krijgen, maar in werkelijkheid in een controlegroep zitten die het middel niet krijgt) 30-50% op eigen kracht van deze somberheid en angst afkomt. Dat betekent dat je eigen geest zo sterk is dat zij je kan ‘genezen’. Je mag je eigen kracht niet onderschatten. Om te weten of je zelf iets kunt doen om je situatie te verbeteren of dat je hulp van anderen nodig hebt, moet je de oorzaak van de depressieve gevoelend of angst kennen. Het Integraal Gezondheidsinstituut Nederland heeft mensen die je hierbij kunnen helpen. Samen kan je onderzoeken waar de ‘wortel’ zit van de somberheid of angst en in veel gevallen kan je zelf het probleem aanpakken.

Blijf niet te lang alleen zitten met je somberheid

Wil je meer weten of heb je vragen? Kijk dan eens op de website van het Integraal Gezondheidsinstituut Nederland en stuur een mail of bel ons op. Belangrijk is: blijf niet te lang alleen zitten met somberheid of angst. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Als je met iemand wil praten, neem gerust contact met het Integraal Gezondheidsinstituut Nederland op.

Wil je reageren op deze blog? Stuur een mailtje naar:
contact@integraalgezondheidsinstituut.nl

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/26/risico-op-angststoornis-of-depressie-onder-jongvolwassenen-toegenomen

[2] https://www.nu.nl/gezondheid/5966122/oud-huisarts-en-epidemioloog-antidepressiva-hebben-vaak-geen-zin.html